25 Aralık 2012 Salı

ZEYTİNYAĞLI EBEGÜMECİ/ sebze yemekleri

Böylesi bildik bir yemeği niye fotoğraflayıp bloğa taşıdığımı sorduğunuzu duyar gibiyim. Türk mutfağında KALYE başlığı altında "kavrularak yapılan sebze yemekleri"nin tarifleri üç aşağı beş yukarı aynıdır ve içine yö reye göre pirinç veya bulgur eklenir. Bloğumu izleyen bir arkadaşımın " ama sen de hiç yemeklerin felsefesini yapmıyorsun" diyerek yapıcı bir eleştiri getirmesi üzerine her daim bulunmayan, o yüzden de bir iki senede bir  yaptığım ebegümeci üzerinde çalışmaya karar verdim !

Ebegümeci, ansiklopedik olarak çiçekleri ilaç, yaprakları sebze olarak kullanılan; mor çiçekli, çok yıllık bir ottur neticede..Nefis lezzetli bu sebzeyi bulduğunuz zaman-sonbahar,kış aylarında- bol bol pişirmenizi öneri rim. Ebegümeci antik çağda bile şifalı bitki olarak kullanılmıştır. Maşallah, yaramadığı yer yok gibidir vücudu muzda. Sindirim sistemi, bademcik ve gırtlak iltihaplanmalarında, akciğer balgamlanmalarında, nezle,öksürük ve ses kısıklığında önerilir. Kabızlıkta ise doğal bir kesin çözümdür. Her derde deva bu sebzenin her türlü ya rarından faydalanmak için yemeği haricinde çayını da yapıp içebilirsiniz. 1lt. suya bir avuç kıyılmış ebegümeci katıp en az 10 saat dinlendirin ve gün boyu için, afiyet olsun. Gelelim tarife;

Malzemeler; 1 kg. ebegümeci, 1 kahve fincanı pirinç, tuz, şeker, zeytinyağı, 1 kaşık salça, 1 adet kuru soğan

Kurusoğanı çentip tencereye koyduğunuz yağda çevirin. Yıkayıp iri doğradığınız ebegümecini tencereye ekleyin. Sebze kendini salverince yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri, tuz ve şekeri, içinde salçayı eritiğiniz suyu ekle yip pirinçler şişene, ebegümeci iyice pişene dek pişirin. Tabii iyi domates bulursanız salça yerine de kullanabilirsiniz, ne beis..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder