30 Ocak 2013 Çarşamba

MERCİMEKLİ FİRİK PİLAVI/ makarna+pilavlar

Bu yerel lezzeti ne zamandır denemek istiyordum. Ancak firik her satış noktasında bulunan bir ürün olmadığı için kısmet bu güneymiş. Buğday sararmaya yakın yeşilken biçilip yakılır. Bu işlem ona tütsü lezzeti verir. Da ha sonra kabukları soyulup firik olur. Firik, közlenerek bulgur haline getirilir. Harika isli tadı işte bu yüzdendir.

Malzemeler;
2 bardak firik, 1 bardak pilavlık bulgur, 1/2 bardak yeşil mercimek
1 adet kuru soğan, yarımşar demet nane ve dereotu, zeytinyağı, tuz, karabiber, kimyon
kırmızı biber, su (varsa et suyu)

Mercimeği tuzlu kaynar suda 1 saat ıslatın. Firik ve bulguru bir kapta karıştırın. İnce doğradığınız soğanı yağda öldürdükten sonra bakliyat karışımını da ekleyip saydamsı hale gelene dek kavurun. En son süzdüğünüz mercimeği de katıp bir taşım çevirin. Baharatları ve 6 bardak suyu ekleyip su kaynayınca tencerenin kapağını kapatın. Pilav suyunu çekince kıyılmış otları üzerine serpip demlendirin. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder