23 Nisan 2014 Çarşamba

TÜFFAHİYE/ et yemekleri

Tüffah Arapça 'da "elma" demekmiş. Tüffahiye; Osmanlı saray mutfağından bir klasik olsa da elma Osmanlı'da sıkça kullanılmış bir ürün. Diyarbakır'da "terkib-i tüffahiye" yani zeytinyağlı yeşil domates dolması olarak önümüze gelirken, Bosna'da "tüffahiye tatlısı" hala çok ünlü. Görüldüğü üzere hayatımızda "domates" olmadığı zamanlarda renksiz ama baharat ile meyve lezzetlerine dayalı nefis yemekler yapılıyormuş. Bir ilgisi var mı bilmiyorum ama Suriye/ Lazkiye'nin bir köyünün adı da Tüffahiye...(Antalya'nın Elmalı'sı gibi olsa gerek)


Malzemeler; 6 adet kuzu incik, 100 gr tereyağı, 1 adet kuru soğan, 1 parmak zencefil, 3 adet ekşi el ma, tarçın, tuz, karabiber, 1/2 demet maydanoz

Piyazlık doğradığınız soğanı tereyağında pembeleşinceye dek kavurun. Kuzu incikleri ilave edip her iki yüzlerini soteleyin. Baharatları ve ince kıydığınız zencefili ekleyin. Kıyılmış maydanoz ve katı meyve sıkacağında elde ettiğiniz elma suyunu ekleyip tencerenin kapağını kapatarak 30 dakika kısık ateşte etler yumuşayana dek pişirin. Saraylara layık yemeğiniz servise hazırdır, afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder