Google+ Followers

10 Nisan 2014 Perşembe

YALANCI STRUDEL/ tatlılar

"Strudelsiz bir gün, yıldızsız bir gökyüzünden farksızdır" demiş Avusturya kralı Franz Joseph. Hani o kadarını bilemem de; bu kadar lezzetli bir tatlının tarifini verirken niye mi "yalancı" dedim, onu açıklayabilirim. Strudel hamuru, bizim baklava, katmer ve su böreği hamuru gibi arkası görülen incelikte açılan, çarşaf gibi bir hamur. Hayatımda böyle bir şeye niyetlenmeyeceğim için hazır baklava hamuru kullandım, olay budur!
Biz sadece "elmalı strudel"i bilsek de Almancada "girdap" anlamına gelen bu katmanlı börek türünün hamuru tatlı olmadığı için hem tatlı, hem de tuzlu dolgulu yapılmaktadır. Avusturya-Macaristan İm paratorluğu döneminden gelen bu klasik lezzetin elmalı tarifinin yazılısı 1600 lü yıllara dayanmakta olup; 1800 lerde popüler olan Strudel günümüze dek tüm ihtişamıyla gelmiştir. Hadi yine uzattım, buyurun tarife..

Malzemeler; 8 adet hazır baklava hamuru, 200 gr tereyağı, 1 çay bardağı zeytinyağı, 2 adet armut, 8 adet kuru kayısı veya 2 avuç kuru üzüm, 2 avuç yaban mersini veya kızılcık, 6 adet erik, 1/2 bardak toz şeker veya esmer şeker, 1/2 limon suyu ve limon kabuğu rendesi, tarçın, 1 kaşık tereyağı, 1 kase yaprak badem, 3-4 dilim ekmekten hazırlanmış ekmek kırıntısı ( galeta unu da kullanabilirsiniz), pud ra şekeri


 
Tereyağı ve zeytinyağını bir kapta eritin. Baklava hamurlarını teker teker yerleştirip her katta yağla ma işlemini yapın. 8.inci hamurun üzerini de yağladıktan sonra bir uca doğru karışımı yerleştireceği niz kısma yaş harcın hamuru delmemesi için ekmek kırıntılarını serpin. Kuru üzümleri suda veya varsa romda şişirin. Armut ve erikleri dilimleyin. Tercih ettiğiniz meyveleri; şeker, yağ, tarçın, limon kabuğu rendesi ve suyu ile bir tavada karamelize edin. Meyveler soğuyunca çok azını süsleme için ayırdığınız bademlerle karıştırıp harcı hazırlayın. Harcı ekmek kırıntılarının üzerine yayarak baklava hamurlarını yandan kapatıp rulo şeklinde sarın. Rulonun üzerine eriyik tereyağı ve zeytinyağı karışımından sürüp ayırıp kalan yaprak bademlerle süsleyin. Strudeli önceden 180 derecede ısıtılmış fırına verip 45 dakika pişirin. Pudra şekeri serperek servis edin. Ek bir lezzet istiyorsanız Avusturyalıların tercihi krema veya vanilyalı dondurma

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder