15 Mart 2017 Çarşamba

HELLİM PEYNİRİ + FIRINDA SOSLU HELLİM/ kahvaltılık

Hellim çiğ sütten ve genellikle keçi sütünden yapılan nefis bir peynir. Kızartması ile ünlü bu Kıbrıs peynirini fırında soslayıp kızartınca peynir=kahvaltı konseptini aşıp meze/ arasıcak olarak tüketilecek harika bir tarif çıktı ortaya.

5 lt çiğ inek sütünü tencereye alıp 35 dereceye gelinceye dek ısıtın. Yarım çay bardağı suda çözdürdüğünüz 2,5 ml peynir mayasını ilave edip karıştırın. Kapağını kapattığınız tencereyi bezle sarıp 1-1,5 saat mayalanma ya bırakın. Tencereyi açtığınızda oluşan telemeyi  tabaklama denilen yöntemle; bıçakla yukardan aşağıya, ta bakla sağdan sola-soldan sağa karolaj biçiminde keserek küplere bölün. Tülbent yerleştirdiğiniz eleği bir baş ka tencerenin üzerine koyup telemeyi kevgirle alıp tülbentin üzerinde toplayın. Telemeyi kevgirle sıkıştırıp hem suyunun süzülmesini, hem de toparlanmasını sağlayın. Teleme parçalarını yumruk yumruk sıkıp temiz bir tepsi ye aldıktan sonra süzülen suyu esas tenceredeki peynir altı suyuna ekleyin. Tenceredeki suyu kaynatmaya başlayın. Suyun seviyesi azalana dek 10 dakika kadar kaynatmaya devam edin. Hazırladığınız teleme parçala rını bolca tuzladığınız peynir altı suyuna koyup 95 derecede 30 dakika pişirin. Temiz bir elekle temiz bir tepsi ye aldığınız hellimleri kevgirle bastırıp düzleştirerek ardından kitap gibi ikiye katlayın. Kıbrıslılar derki; araya nane koyun! Ilınan peynirleri kapaklı bir kapta buzdolabının sebze bölümünde muhafaza edin.


Malzemeler; 150-200 gr hellim peyniri, 1 kaşık salça, 2-3 kaşık yoğurt, tuz, karabiber, toz kırmızıbiber, ke kik, zeytinyağı


Şimdi hazırladığınız (ya da hazır aldığınız) hellim peynirini dilimleyin. Salça, yoğurt, yağ ve baharatları harman layarak sosu hazırlayın. Peynir dilimlerini sosta arkalı önlü çevirerek 2 saat marine olmaya bırakın. Fırını 200 derecede hazırlayın. Fırın kabına soslu dilimleri aralıklı (yani benim gibi yapmayın!) dizip kızarana dek 20 da kika fırında tutun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder