Google+ Followers

8 Şubat 2014 Cumartesi

BEEF WELLİNGTON/ et yemekleri

Temeli ezme ile kaplanmış ve puf böreği ile sarılmış sığır sarma olan bu İngiliz spesiyalinin adının kökeni tam olarak belli değildir. En baskın teori, lakabı "demir dük" olan Arthur Wellesley Welling ton'dan ismini aldığı yönündedir. Yani demek ki bu tarif Napolyon savaşlarına uzanmaktadır. Günü müzde "Wellington" puf böreğiyle pişmiş diğer yemekleri de tanımlamak için kullanılmaktadır. (ku zu, sosis, somon vb..)

Malzemeler; 700 gr bütün bonfile, 300 gr mantar, 2-3 diş sarımsak, 3 adet kereviz sapı, 1 adet kuru soğan, (veya 3-4 dal taze soğan) yarım demet maydanoz, 100 ml. beyaz şarap, 6 dilim dana bacon, 6-8 adet kare milföy hamuru, kekik, tuz, karabiber, 100 gr ceviz, bir miktar un, 1 adet yumurta sarısı, zeytinyağı ve tereyağı

 
Fırınınızı 220 dereceye getirin. Bonfilenin her tarafını zeytinyağı, tuz ve biberle ovalayıp sıcak tava da her tarafını rengi değişene dek mühürleyin. Fırın tepsisine alıp ısınmış fırında 15 dakika pişirin. E ti dışarı alıp üstünü kapatarak dinlendirin. Çok ince kıydığınız (rondodan da geçirebilirsiniz, ama ben tercih etmedim) mantar, soğan, sarımsak, kereviz sapı, maydanoz ve cevizi tereyağında 10 dakika ka vurun. Şarabı ve baharatları ilave ederek suyunu çekip ezme haline gelene dek pişirmeye devam edin. Tezgaha streç film yayıp bacon dilimlerini üst üste bindirerek dizin. Üstüne soğuttuğunuz karışımın yarısını yayın. Eti yerleştirip kalan mantarlı karışımı sürün. Streç folyoyu sararak eti rulo haline getirin ve buzdolabında bekletin. Fırınınızı 200 derecede ısıtın. Milföy hamurlarınızı 10 dakika oda sıcaklığında bekletin. Yumuşayan hamurlarınızı üst üste bindirip hafif unlayarak açın. Folyoyu açıp ruloyu hamurun üstüne yerleştirin. Milföy hamurunu bohça gibi sararak eti kapatın. Fırın tepsisine yerleştirdiğiniz hamurunuzun üstüne yumurta sarısı sürüp fırına verin. 200 derecede 30 dakika pişirin.

Not/ Çok pişmiş isterseniz fırında daha çok tutabilirsiniz, ama şefin tavsiyesi; hayatımda ilk defa içi pembe blok et pişirdim vee lokum gibi yumuşacık ve inanılmaz çok lezzetliydi...

 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder