26 Şubat 2014 Çarşamba

ENCHİLADA/ et yemekleri

Enchilada, ünlü bir Meksika halk yemeği. Kelime anlamı İspanyolcada "biber eklemek"/"enchilar" fiil kökünden geliyor. Yani elimizde bol biberli sos, peynir, tortilla ve dolgu malzemesi olarak tercihimiz olan herhangi bir malzeme var. Tavuk, kırmızı et veya sebze. Bugünkü tarifte başrol etin, buyurun başlayalım.

Malzemeler; 400 gr parça dana eti, 1 adet kuru soğan, 3-4 diş sarımsak, 2 bardak çedar peyniri ren desi, 6 adet domates, 1 adet çili biber, 1/2 bardak halapeno turşusu, 10-12 adet tortilla, (hazır alabileceğiniz gibi bir sonraki tarife göre bencileyin evde de hazırlayabilirsiniz)  tuz, karabiber, pul biber, kişniş, kimyon, şeker, zeytinyağı veya tereyağı

Dana etini tuz ve biberle çeşnilendirdikten sonra yağ ilavesiyle düdüklüde mühürleyin. Eti dışarı alıp üstünü örterek dinlendirin. Düdüklüye kıyılmış soğanı ve çili biberi koyup kavurun, çentilmiş sarım sakları ekleyin. Baharatları ve küp kesilmiş domatesleri ekleyip bir taşım kaynatın. Eti sosun üzerine  tekrar geri alıp 1/4 bardak su ekleyerek düdüklüyü kapatın. Sos ve etinizi 30 dakika pişirin. Eti bir ka seye alıp ılındırın. Çatal veya elle didiklediğiniz eti halapeno turşusu ve çedar peyniri rendesinin yarı sı ile harmanlayın. Düdüklü tenceredeki sostan yarım bardağını bir borcama veya kullanacağınız fırın kabına döşeyip üzerine harçla doldurup dürüm yaptığınız tortillaları dizin. Dürümlerin üzerine kalan peynir rendesi ve sosu gezdirip alüminyum folyo ile kabı kapatın. 180 dereceli fırında 20 dakika pişir dikten sonra folyoyu kaldırarak 5-10 dakika daha peynir kızarana dek pişirin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder