22 Mart 2014 Cumartesi

BALKABAK BASTISI/ et yemekleri

Belki biliyorsunuz, belki de bilmiyorsunuz. Ben, şu balkabağını tatlı haricinde kullanmak için aşırı bir istek ve gayret içindeyim. Farklı mutfaklardan kızartması, salatası, ravioli ve lazanyasını denedim. En sonunda az da olsa klasik Türk mutfağında da kullanımı olduğu için özümüze döndüm. Bastı; baş ka sebzelerde olduğu gibi, kat kat soğan ve pirinçle zeytinyağında pişirildiği gibi etli de yapılan bir yemek. Gelin, şimdi öylesini deneyelim, pişman olmayacaksınız.

Malzemeler; 1/2 kg balkabağı, 300 gr kuşbaşı kuzu eti, 1 adet kuru soğan, 3 adet domates, yarımşar demet nane ve dereotu, 2 kaşık tereyağı, tuz, karabiber, kimyon, az tarçın

Bal kabaklarını eşit dilimler halinde kesip kaynar suda 10 dakika haşlayarak süzün. Yarımay biçi minde doğradığınız soğanı etle birlikte 1 kaşık tereyağında renkleri değişene dek kavurun. Başka bir kapta kabakları 1 kaşık tereyağında kavurun. Tenceredeki karışımı düzleyip üzerine küp kesilmiş do matesin yarısını ve kıydığınız otları döşeyin. Baharatları serpip sotelenmiş kabakları yağı ile birlikte  en üste dizin. En son katman olarak kalan küp domatesleri koyup kısık ateşte  tencerenin ağzını kapa tarak pişirin. Pişirme esnasında etin pişmesini ve yemeğin suyunu arada kontrol edip gerekirse su ek leyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder