31 Mart 2014 Pazartesi

LAHMACUN/ et yemekleri

İsmi Arapça'da "etli hamur" anlamına gelen lahmacunu çok severim. Diyebilirim ki pideden daha çok severim. Bu tarifte hem klasik iç harçlı, hem de Antakya yöresine özgü zeytinli harçlı iki çeşit lahma cun yaparak hem midemi, hem gözümü doyurdum.

Malzemeler;
Hamur/ 1/2 çay bardağı süt, 2 tatlı kaşığı maya, 2 tatlı kaşığı toz şeker, 4 bardak un, 1 çay kaşığı tuz, 1 kaşık zeytinyağı, aldığı kadar su
Klasik harç/ 250 gr kıyma, 1/2 demet maydanoz, 2 kaşık salça, 2 adet kuru soğan, 2 diş sarımsak, 2 a det domates, 3-4 adet sivri biber, tuz, karabiber, isteğe göre pul biber, az sıvıyağ
Zeytinli harç/ 250 gr kıyma, 1/2 demet maydanoz, 2 kaşık salça, 2 adet kuru soğan, 2 diş sarımsak, 20 adet zeytin, 1 avuç ceviz içi, 1 kaşık nar ekşisi, karabiber, isteğe göre pul biber

Hamurun hazırlanışı/ Ilık sütün üzerine maya ve şekeri ekleyip karıştırarak 10 dakika bekletin. Böyle ce maya çalışacak ve süt köpürecektir. Unu bir kaseye alıp ortasına karışımı, tuz ve zeytinyağını ekle yerek yoğurun. Ekmek kırıntısı görünümüne gelince, kulak memesi kıvamına gelene dek su ilave ede rek yoğurun. Hamurun üzerini bez ile kapatıp 30 dakika dinlendirin.

Hamuru unlu düz zemine alın. Gazını almak için parmaklarınızla bastırıp açın ve yoğurun. Küçük bezelere bölün. Her bezeyi unlu zeminde merdane ile açın. Lahmacunların yarısını klasik, yarısını da zeytinli harçla doldurup yağlı kağıt serili fırın tepsisine alarak 200 derecede ısıtılmış fırında 6 dakika pişirin. Bence mutlaka limon dilimleri ile servis edin.

Harçların hazırlanışı/ Maydanozu ince kıyın, biberleri ince doğrayın, domateslerin çekirdeklerini alıp küçük küpler halinde kesin. Cevizi iri dövün, soğan ve sarımsakları rondodan geçirin, zeytinlerin çe kirdeklerini çıkarın. Veee harç malzemelerindeki sıralamalara göre karıştırıp yoğurduğunuzda harçla rınız hazır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder