26 Kasım 2014 Çarşamba

PATLICANLI PİRİNÇ SALATASI/ salatalar+zy.yemekler

Gerçekte bu tarif hayatımda ilk defa yaptığım konserve (bkz/ la cucina İtaliana-2014 Eylül) üzerinden oluştu.
Bu nedenle aşağıda 2 tarif birden veriyorum.

PATLICAN KONSERVESİ
Malzemeler; 1 kg soyulmuş uzun patlıcan, 250 gr beyaz sirke, 250 gr beyaz şarap, 1 adet küçük kırmızı soğan, 2 adet defne yaprağı, 1 adet limon, 2 adet çili biber ( veya kuru acı biber ), karabiber taneleri, fes leğen, dereotu, kekik, iri tuz, dilimlenmiş sarımsak (Bu malzemelerle 2 büyük kavanoz konserve hazırlanıyor)

Patlıcanları 6-7 mm kalınlığında halkalar halinde doğrayın. Aralarına tuz serpip geniş ve derin bir kaba kat kat dizin. Üzerine ağırlık yerleştirin ve 2 saat acı suyunun çıkması için bekletin. Süzüp yıkadığınız patlıcanların su yunu sıkın, ayrıca bir bez üstüne yayarak  su alma işlemine devam edin. 250 gr suyu sirke, beyaz şarap, 1 a det limon suyu, tane karabiber ve defne yaprakları ile birlikte kaynamaya koyun. Kaynayınca önce piyazlık doğranmış soğanları, 3-5 dakika sonra patlıcanları ilave edin. Tekrar 2 dakika daha kaynatıp haşlayın. Harcı süzüp kağıt havlu üzerinde soğumaya bırakın. Patlıcanlı harcı kavanozlara kat kat yerleştirerek doldurun. Kat ların arasına fesleğen, kekik, dereotu, sarımsak dilimleri ve kıyılmış çili biber ekleyin. Kavanozları tepelerinde 2 cm boşluk kalacak şekilde doldurup patlıcanların üstünü tamamen örtecek şekilde zeytinyağı ekleyin. 10 da kika dinlendirip zeytinyağının nüfuz etmesini sağlayın. Kavanozları kapatıp yarım saat kaynatarak sterilize edin Soğuduktan sonra karanlık bir yerde en az 1 ay bekletin. Açmadığınız sürece 6 ay, açıp kullanmaya başladık tan sonra buzdolabında 10 gün dayanacaktır.

PİRİNÇ SALATASI
Malzemeler; 1 bardak baldo pirinci, 1/3 kavanoz  patlıcan konservesi, 2-3 adet közlenmiş kırmızı biber turşu su, turşu, (halapeno veya kornişon) yarımşar demet maydanoz ve dereotu, tuz, toz kırmızı biber, karabiber, konservenin yağı, 1 adet limon suyu


Pirinci tuzlu kaynar suda 15 dakika haşlayıp süzün. Biraz konserve yağı ekleyip karıştırarak soğutun. Bütün malzemeleri kıyarak hazırlayın. Malzemeler, baharatlar ve 2 kaşık daha yağ ilavesiyle pirinci harmanlayarak salatanızı servise hazır hale getirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder