2 Aralık 2014 Salı

VİŞNE KEBABI/ et yemekleri

Vişne kebabı; Halep bağlantısı ile kültürümüze taşınmış, meyve kullanımının yoğun olduğu Osmanlı- İran-A rap mutfağının izlerini taşıyan Gaziantep mutfağına ait ilginç ve lezzetli bir yemek. Orijinal tarifi birebir uygula dımsa da kış mevsimi dolayısı ile donmuş vişne kullandım. Çok ekşili bir yemek olduğu için eklediğim pek mez ise şahsi tasarrufum.

Malzemeler; 500 gr köftelik kıyma, 500 gr donmuş vişne ( tabii ki yazın tazesi ile daha muhteşem olacaktır/ vişnenin çekirdekleri çıkartılıp yarısının suyu ve diğer yarısı tane olarak kullanılıyor) 2 adet kuru soğan, 1 kaşık salça, 1 adet limon suyu, tuz, karabiber, pul biber, yenibahar, 2 kaşık tereyağı, 2 kaşık pekmez, servis için kıyılmış maydanoz

Vişnenin yarısını rondodan geçirin. Kıymayı tuz, karabiber ve yenibahar ile baharatlandırıp yoğurun. Islak elle misket köfte şekli vererek tuzlu kaynar suda suyun üzerine çıkana dek haşlayıp kevgirle toplayın. Piyazlık doğradığınız kuru soğanları yağda kavurun. Salçayı ilave edip öldürün. Tencereye haşlanmış köfteleri, püre halindeki vişneyi ve limon suyunu ekleyin. Baharatları ilave edip kapatın ve orta-kısık ateşte 30 dakika pişirin Vişne tanelerinin diğer yarısını yemeğin üzerine yayın. Ağız tadınıza göre pekmez ilavesiyle 10 dakika daha pi şirin. Sunumdan önce kıyılmış maydanozla süsleyin, afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder