28 Mart 2013 Perşembe

ISPANAKLI SUFLE/ sebze yemekleri

Sufle fransız mutfağının en önemli yemeklerinden biri. Bir fırın yemeği olan sufle kolay görünür ama hazırlanma sı ve yapılışı dikkat istiyor. İyi kabarıp kızarması için en çok dikkat isteyen malzeme yumurtadır. Yumurtaların sarısı ve beyazının karışıma ayrı ayrı katılması ve her ikisininde çok iyi çırpılması gerekir.Başka bir önemli nokta beşamel sosun sulu ve yumuşak olmaması ve çok iyi pişirilmesi. Çırpılmış yumurta sarıları; sos iyice soğuduktan sonra karıştırarak katılmalı. Sufleye en son kar köpüğü haline gelene dek çırpılmış yumurta akları eklenir. Bu işleminde katlayarak aynı yönde ve yavaş yapılması akların sönmemesini ve suflenin başarılı olması nı sağlayacaktır.

Malzemeler; 1 kg ıspanak, 4 adet yumurta sarısı, 4 adet yumurta akı, 3 kaşık tereyağı, 2 tepeleme kaşık un,  2 bardak süt, tuz, karabiber, muskat, 1 adet kuru soğan, 1 kase kaşar peyniri rendesi

Ispanakları iyice yıkayıp süzün. Kaynar su dolu tencerede 2 dakika bekletip soğuk suda şoklayın. Böylece rengini kaybetmeyecektir. Süzüp ince kıyın. İçine az sıvı yağda çevirdiğiniz kıyılmış soğanı, rende kaşarı ve baharatları ekle yip karıştırın. Yumurta sarılarını iyice çırpın. Un, süt ve tereyağı ile beşamel sos hazırlayın. Sos soğuyunca yu murta sarılarını karıştırarak ekleyin. Ispanaklı karışımla beraber karıştırın. Fırını 160 derecede ısıtın. Sufle kaplarını unlayıp yağlayarak hazırlayın. Yumurta aklarını bir çimdik tuz ilavesi ile kar haline getirip sufle karışımına katlayarak ekleyin. Harcı sufle kaplarına doldurarak fırın tepsisine dizin. Tepsinin içine kapların yarısına dek gelecek kaynar su ile doldurun. Sufleleri fırında 20-25 dakika pişirin. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder