22 Ocak 2014 Çarşamba

BOLOGNESE SOSU/ makarnalar+pilavlar

Şimdi siz; "Bolonez sos kıyma ile yapılıp spagetti ile sunulan hepimizin bildiği kıymalı sos değilmi?" diye soruyorsunuz. Aslında spagetti bolonez dünya çapında "fast food" haline getirilip ünlü olan bir spesiyal. Orijinali ile de nerdeyse alakası yok. Bolognese sos; 18 yüzyıl sonlarında tarifi patent altına alınan Bologna yöresine ait bir şaheser. Genellikle "Ragu" olarak adlandırılan bu pastalarda spagetti hiç kullanılmadığı gibi, tagliatelle veya lazanya kullanılmadığı zamanlarda rigotoni ve penneye "ab durrahman çelebi" deniyor.  Malzeme zenginliği haricinde en önemli özelliği ise ağır tabanlı bir tence rede çok yavaş pişirilmesi.

Malzemeler; 1/2 kg sığır kıyması, (500 gr tagliatelle makarna için) 1 adet havuç, 2-3 sap kereviz, 1 a det defne yaprağı, 2 adet kuru soğan, 3-4 diş sarımsak, 100 gr pançetta (yoksa jambon da olur) zeytin yağı, tuz, karabiber, muskat, 1-2 bardak şarap, sebze veya et suyu, 1 kutu domates konservesi

Ağır tabanlı bir tencereye yağ koyup ısıtın. Küp kestiğiniz pançettayı kızartıp küp doğradığınız soğan kıyılmış sarımsak, rendelenmiş havuç ve doğranmış kereviz saplarını ekleyerek kavurmaya devam e din. Sebzeler ölmeye yüz tutunca kıymayı ilave edip özdeşleşene dek kavurun. Şarabı ve defne yap rağını ekleyin. Şarabın alkolü uçup karışımın hacmi azalana dek 5 dakika pişirin. Domatesi ve baha ratları ilave ederek tencerenin kapağını kapatın. Ateşi kısarak ve 10 dakikada bir kontrol edip gerek tiğinde et veya sebze suyu ilave ederek 30-40 dakika daha pişirin. Sos piştiğinde sıvı kısım koyu kıs mı bir parmak geçmeli. Defneyi çıkartıp al dente haşladığınız uygun çeşitte bir pastanın üzerinde ta biiki parmesan peyniri rendesi ile servis edin.

 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder