5 Eylül 2015 Cumartesi

DIZMANA/ hamur işleri

Dızmana, diğer adı ile göçmen böreği; Bulgar göçmenlerinin klasik bir mayalı böreği. Ailece çocukluğumda sıkça yapılıp yenmesine rağmen tarifini vefasızlık edip öğrenmemiştim. Zaten yıllardır da yemek kısmet olmadı Bu yıl halamı ve yengemi ziyaretimizde sofradaki dızmana hem aklıma, hem de damağıma takıldı. Halamdan aldığım tarife göre peynire maydanoz da eklenebilirmiş ama onlar öyle yapmazlarmış, ayrıca patateslisi ve kıymalısı da olurmuş, yoğurt+sıvı yağ+yumurta ile sos hazırlanırmış ama onlar kaymak bulamazlarsa krema bazlı sosu tercih ederlermiş. Sonuçta siz diğer göçmenlerin tarifini de deneyebilirsiniz ama ben ailemizin en bü yüğü halamın aktarımı ile hazırladığım nefis böreği paylaşıyorum.

Malzemeler; 1 bardak ılık süt, 1 kaşık toz şeker, 1 paket kuru maya, tuz, aldığı kadar un ( yaklaşık 4-5 bardak), 300 gr lor peyniri, 1/2 bardak sıvı yağ, 200 gr krema, 1 bardak yoğurt

1 bardak unun ortasını açıp ılık süt, maya, şeker ve bir tutam tuzu koyarak karıştırın ve kabarmasını sağlayın. Aldığı kadar un ilavesiyle yumuşak bir hamur yoğurun. Kabın üzerini bezle kapatıp 1 saat kadar mayalanma sını ve hacmin iki katına çıkmasını bekleyin. Bu arada lor peynirini bir tutam tuz ilavesi ile ezerek iç harcı ha zırlayın. Sıvı yağ, krema ve yoğurdu çırparak sosunu hazırlayın. Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler koparıp ince uzun pide şeklinde yassıltarak açın. Açtığınız her hamura peynirli içten koyup sigara böreği gibi sardıktan sonra sadece bir taraflarını sıvıyağa batırıp çıkartın. Böylece dilimlerin birbirine yapışma sı önlenecektir. Her bir uzun böreği 2-3 cm.lik ende dilimledikten sonra yağladığınız kaba dikine sıkıştırarak dizin. Yuvarlak tepsinizi tekrar bezle örterek ikinci mayalanmayı sağlayın. Üzerine sosunu verdikten sonra 200 derece fırında nar gibi kızarana dek pişirin.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder