30 Ocak 2016 Cumartesi

EVDE EKMEK/ hamurişleri

Ne zamandır "ekmek" olayına bir ucundan başlamak istiyordum. Artık rafine ekmek yemediğim için kısmet bugüneymiş!

Malzemeler; 400 gr tam buğday unu, 100 gr çavdar unu (klasik un veya tahıllı un da olur), 10 gr şeker, 15 gr tuz, 1 paket kuru maya, 300 ml ılık su + 1/2 bardak su, isteğe göre zeytinyağı


Yarım bardak suda kuru maya ve şekeri çırpıp 5 dakika demlendirin. Un karışımını tezgaha alıp ortasını ha vuz gibi açın. Mayalı suyu ve yavaş yavaş diğer malzemeleri ekleyip ortadan yanlara doğru tüm malzemeyi karıştırın. Hamuru unlu zeminde 10 dakika yoğurun. Üzerini kapatıp 1,5-2 saat mayalandırın. Hamurun hava sını alıp birkaç dakika daha yoğurduktan sonra istediğiniz ekmek formunu verip unlanmış fırın tepsisine yerleş tirin. Üzerine ıslak bez kapatarak 1-2 saat daha mayalandırın. Ekmeğinize bıçakla kesikler atıp ya biraz zeytin  yağı sürerek ya da su serperek önceden 220 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika civarı pişirin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder