23 Aralık 2013 Pazartesi

PROVENCE USULÜ KARNABAHAR GRATEN/ sebze yemekleri

Graten; bir yiyeceğin fırında üzeri kahverengi olana dek kızartılarak pişirilmesi yöntemi olup genellik le et veya sebzeli ana maddenin eriyen bir peynir çeşidi ve beşamel sos ile kaplanması ile yapılır. Bu gün pek denenmeyen ekmek kırıntılı yöntemi (yani Fransa'nın Provence bölgesine ait) karnabahar ile denedim. Sebze olarak enginar, brokkoli veya balkabağının da bu tarife yakışacağına inanıyorum

Malzemeler; 1 adet küçük boy karnabahar, 1,5 bardak bayat ekmek kırıntısı, (Galeta unu da kullanabi lirsiniz) 1 bardak kaşar peyniri rendesi, (veya yağlı beyaz peynir, parmesan..) 1 adet limon suyu, 2-3 diş sarımsak, tuz, karabiber, kuru kekik, yarım demet maydanoz, 3 kaşık tereyağı, isteğe göre limon kabuğu rendesi


Karnabaharı çiçeklerine ayırıp tuzlu kaynar suda" al dente" haşlayın.  Süzüp fırın kabına dizin. Ek mek kırıntısı, peynir rendesi, kıyılmış sarımsak ve maydanoz, baharatlar, limon suyu ve yağı bir kap ta elinizle yoğurun. Sebzelerin üzerine harcı düzelterek yayın. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında  25-30 dakika üzeri nar gibi kızarana dek pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder