29 Aralık 2013 Pazar

FESLEĞEN SOSLU RAHİBE KÖFTESİ/ yerel yemekler

Rahibe (ya da rahip) köftesi Antakya'ya özgü yerel bir bulgur yemeği. Antakya ve civarında ıspanaklı veya salçalı soslu çeşitlemeleriyle sunuluyor. Ben de çok sevdiğim fesleğen ile değişik bir boyut katmak istedim.


Malzemeler; 200 gr ince bulgur, 1 kaşık salça, 30 gr galeta unu, 30 gr irmik, 1 adet yumurta, tuz, su, zeytin yağı, 2-3 diş sarımsak
sos/ 1 demet fesleğen, 1-2 kaşık krema, su, yarım fincan kaşar peyniri rendesi

Bulguru 1 çay bardağı kaynar su ekleyip demlendirin. İçine salça, galeta unu, irmik ve yumurtayı ( yumurta ye rine 50 gr kıyma veya haşlanmış 1 adet patates kullanabilirsiniz) katın. Karışımı kurudukça su ekleyerek 15 dakika yoğurun. İyice özdeşleşince elinizi ıslatarak ceviz büyüklüğünde parçalar yuvarlayıp topun ortasına bas tırın. Tuzlu kaynar suda köfteler su üstüne çıkana dek haşlayın. Süzgeçle ayırdığınız köfteleri tuz, kıyılmış sa rımsak ve yağ ile soteleyin. Fesleğen yapraklarını tuz, krema ve 2 kaşık su ile blender'dan geçirip rende kaşar ve su ilavesiyle ateşte sos haline gelene dek pişirin. Rahibe köftelerinizi bu alışılmadık sosla servis ettiğinizde tadına doyamayacaksınız.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder