2 Ocak 2015 Cuma

ELMALI CHUTNEY/ soslar

Aslen Hint sosu olan "chutney" tarihi İngiltere- Hindistan sıcak ilişkileri sonucunda günümüzde İngiltere'nin ve dolayısı ile kıta Avrupasının alamet-i farikası olmuş tatlı-ekşi bir garnitürdür. Sıkça et yemeklerinin yanında su nulur, ekmekle beraber başlangıçta da tüketilir. En ünlüsü mangolusu olan chutney aklınıza gelebilecek herşey den yapılır, çok dayanıklıdır; soğuduktan sonra doldurduğunuz kavanozu buzdolabında 1 ay boyunca muhafa za edebilirsiniz. Baharatlı tatlara açık bir damağınız varsa tavsiye ederim.

Malzemeler;  6 adet yeşil elma, 2 adet kuru soğan, 3-4 diş sarımsak, 1 başparmak taze zencefil, 2 adet porta kal suyu, 1 kase esmer şeker, 3/4 kase sirke, 2 kaşık hardal, tuz, pul biber, 3/4 kase kuru üzüm

Elmaları soyup küp keserek tencereye alın. Tencereyi ateşe alıp küp doğradığınız soğanları, zencefil rendesini, kıyılmış sarımsakları ekleyin. Sıktığınız portakal suyu, sirke ve şekeri ilave edip karıştırın. Baharatları katıp ka rışım kaynayana dek bekleyin. Ateşin altını kısıp arada bir karıştırarak 45-50 dakika pişirin. Önceden ıslatıp süzdüğünüz kuru üzümleri ilave edip tencereyi ateşten alın. Sos ılık veya soğukken "özellikle hindinin" yanında servis edin, iyi yıllaaar.......


Ertekin'lerin muhteşem yılbaşı sofrası, bu da Elmalı chutney...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder