15 Nisan 2015 Çarşamba

CARBONARA SOSLU MAKARNA/ makarnalar+ pilavlar

Carbonara sos; Roma çıkışlı, tarihçesi 1940'lara dayanan ünlü bir tarif. En temel özelliği sosta peynir ve pastırma (parmesan ve pancetta) dışında çiğ yumurta kullanılması. Adının kökeni hakkında birçok teori varsa da en akla yakınına göre; İtalyan kömür işçileri için tasarlanmış ( carbonaro/ kömür) bir yemek olduğu öne sürülmekte.

Malzemeler; 400 gr spagetti makarna, 100 gr jambon, 2-3 diş sarımsak, zeytinyağı, 125 gr krema, 2 adet yu murta sarısı, 80 gr parmesan peyniri, karabiber, 1 adet limon suyu ve kabuğunun rendesi, kıyılmış 1 avuç may danoz / üzeri için ayrıca parmesan peyniri rendesi


Zeytinyağında küp kestiğiniz jambon veya pastırmayı, kıydığınız sarımsaklarla çevirip soteleyin. Sos için kre ma, yumurta sarıları, rende peynir, limon suyu ve kabuk rendesi, karabiber ve kıyılmış maydanozu bir kapta iyice çırpın. Makarnayı kaynar suya bolca tuz ekledikten sonra dişe gelir kıvamda haşlayıp süzün. Makarnayı tencereye alıp sarımsaklı jambonu ilave edin ve kısık ateşte karıştırarak malzemelerin özdeşleşmesini ve ma karnanın soğumamasını sağlayın. Sosu ekleyip hızlıca karıştırırken ocağı kapatın. Çünkü önemli olan yumurtaları pişirmeden sıvı halde bırakabilmek. Hemen sıcak sıcak servis yapın, tabii üzerine peynir rendesi serperek.. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder