22 Nisan 2015 Çarşamba

YENGEÇ ETLİ GUMBO/ et yemekleri

Yemek ve mutfakla ilgilendikçe sadece değişik sos ve pişirme biçimleri öğrenmedim, ürünlerin ülkeden ülkeye değişen kullanım biçimlerine de merak sardım. Bamya da bunlara bir örnek. Türkiye de sık kullanılıp çok çe şitli pişirme şekli olan bu sebze dünya üzerinde farklı olarak nasıl tüketiliyor? Bizde ki gibi kızartması da yapı lan bamyanın dünyanın diğer ucundan ünlü bir tarifi var.

Amerika'nın Louisiana bölgesine ait geleneksel ve çok ünlü bir yemek gumbo. Creole ve cajun olarak 2 ana çeşidi olan bu tarif aslında koyu kıvamlı bir çorba.  Creole gumbo'da genellikle deniz ürünleri ve bamya kulla nılırken, cajun gumbo tavuk veya kümes hayvanları eti ile hazırlanıyor. Creole gumboya sosis, jambon vs. ürünler de ekleniyor. Louisiana'da ki gibi karides, balık eti gibi bol takviyeli olmayacak ama gelin şimdi bir cre ole gumbo yapalım.

Malzemeler; 1 paket yengeç surumi, 100 gr sucuk, 200 gr bamya (veya 5-6 ip kuru bamya), 2 adet doma   tes, 1 sap kereviz, 1 çay bardağı pirinç, 1 adet kuru soğan, 1 adet havuç, zeytinyağı, tuz, karabiber, 1/2 adet limon suyu, 8 bardak su (varsa balık suyu), 1-2 kaşık un


Zeytinyağında küp doğradığınız sucuk, soğan ve kereviz saplarını kavurun. Üzerine un serpip hızlıca karıştı rarak meyane kıvamına gelmesini sağlayın. Küp doğradığınız havuç ve domatesleri ekleyin. Domatesler suyu nu çekene dek bamyaları ayıklayıp hazırlayın. ( benim gibi zamanında yapmıyorsanız kuru bamyayı sürterek temizleyin) Tencereye bamyaları, kıydığınız yengeç etlerini, limon suyunu ve baharatları ilave edin. Yemeğin suyunu verip önceden yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyin. Kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder