16 Nisan 2015 Perşembe

SHEPHERD'S PİE/ ÇOBAN PAYI / et yemekleri

Çoban payı; geleneksel İngiliz yemeği olup kuzu eti veya kıyması üzerine kabuk bağlamış patates püresi ile servis edilir. Pub'lar da baş menüdür. Herhalde geçmişi Amerika'nın keşfinden eskidir, çünkü domates barındırmaz. Amerikalılar kendilerine adapte edip dana eti ile yapmış, adına da kır evi payı anlamında " Cottage pie" demişler.

Malzemeler; 500 gr kuzu eti kıyması, 2 adet kuru soğan, 3-4 diş sarımsak, 10 adet mantar, 1 adet havuç, 2 adet kereviz sapı, isteğe göre 1 bardak iç bezelye, 1 bardak kırmızı şarap, ( yoksa 1 adet limon suyu) 2 bar dak su/ veya et suyu, tuz, karabiber, kekik, zeytinyağı, 2 kaşık worcestershire sos püre için/ 4 adet patates, 3 kaşık tereyağı, 2 adet yumurta sarısı, muskat, tuz, karabiber

Bir tavada biraz zeytinyağı ısıtıp kıymayı ekleyerek renk alıncaya dek kavurun. Küp doğradığınız soğan, kere viz sapları ve havucu ilave edip kavurmaya devam edin. Havuçlar renk alınca kıydığınız sarımsak ve mantarla rı ekleyerek pişirmeyi sürdürün. Kereviz ve havuç yumuşadığında baharatlandırıp limon suyunu ilave ederek (veya şarabı) deglaze edin. 2 dakika sonra suyunu ve worcestershire sosunu ekleyip suyunu yarı yarıya çeke ne dek kısık ateşte pişirmeye devam edin. Ocaktan alıp karışımı fırın kabına ( dilerseniz bezelye ekleyerek) aktarın.
Patatesleri haşlayıp soyun ve rendeleyin. Tuz, karabiber, muskatla tatlandırıp tereyağını ekleyerek karıştırın. Soğuyunca yumurta sarılarını ilave edin ve homojen hale gelinceye kadar iyice karıştırın. Patates püresini kıy malı karışımın üzerine döşeyin. Eğer sıkma torbanız varsa şık bir şekilde şekil vererek sıkabilirsiniz! Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzeri kızarana kadar 20-25 dakika pişirip servis edin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder